2010-07-15

Плетене на две куки

Научила съм се да плета още когато съм била доста малка. Не помня точно как и кога, но съм сигурна, че баба ми ми е показвала - по онова време всяка вечер седеше и плетеше - чорапи, ръкавици, шалове.

Помня много ярко трите книги за плетки, които имаше мама. В едната бяха описани много подробно всички видове плетки, а в другите имаше модели на плетени дрешки и мрежи от малки квадратчета, в които беше показано как с няколко цвята да изплетеш нещо като бродерия върху дреха. Много обичах да плета картинки - даже после ги пришивах на картон и така получавах картички за подаряване :)

Тези дни за пръв път от доста време седнах да плета и се опитвам да направя някакви сложни неща, които никога не съм опитвала преди. Например, да плета "с дупки". За съжаление нямам никаква представа къде съм си забутала книгите с плетки и няма как да проверя в тях как се прави тази сложнотия. Така че се опитвам да намеря в Интернет някакви полезни гайдове, въпреки че не знам с какви думи освен "knitting"да търся :(

Намерих обаче един много полезен урок за съвсем начинаещи, надявам се да свърши работа все на някого :) Аз лично не плета точно така, защото съм леворъка и без някой да ме е учил специално, съм си "изобретила" свой начин за плетене, леко различен от този по-долу. Но това на клипчето е най-лесния и общоприет начин за плетене на две куки.



1 коментар: