2016-03-05

52 сладкиша: част втора


4 и 5. Ябълкови сладки (от Еладора)

Два дни подред правихме от тези сладки. Еладора предупреди, че бързо свършват, ама кой да чуе? :)

Съставки: 
2 яйца
1 каф. ч. захар
125 гр. масло
канела
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 голяма ябълка

Смесват се омекналото масло, яйцата и захарта. В друг съд се разбъркват канелата, бакпулвера и брашното. Ябълката се нарязва на кубчета. Всичко се разбърква заедно.

От готовата смес с лъжичка се оформят топчета (не е толкова лесно, колкото звучи!). Слагат се в намазнена тава (или тава, покрита с хартия за печене) и се пече на 180º за ок. 20-30 минути.

6. Какаов кекс

Кексовете ми обикновено са с едни и същи основни съставки и прибавям различни неща според това какво имам подръка и какво ми се яде. В случая добавките бяха много какао, натрошени орехи и парченца черен шоколад.

Основни съставки: 
3 яйца
2 ч.ч. захар (или по-малко)
1 ч.ч. пр. мляко (може и с вода)
1 ч.ч. олио
2,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
настъргана портокалова кора

Съставките се смесват, изсипват се в тава или форма за кекс и се пекат на 180º до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар