2011-12-09

Игра на думи: Саботаж


Ето, че отново се завърнах към играта на думи, която започнах преди цяла вечност и която все си напомнях да продължа, но или забравях, или не ми се занимаваше. Продължавам с втората дума от моя списък, "Саботаж". Този път написаното е спомен.

~ ~ ~ 

Имаше едно време една детска енциклопедия на име "Удивително, нали...". Едно от нещата, които ми се струваха много странни в нея, беше че в заглавието й присъстваше многоточие. Другото - че вътре всичко изглеждаше страшно интересно. Илюстрациите бяха карикатурни, текстовете весели и леко шеговити, но в същото време информативни и пълни с любопитни факти.

Една от статиите беше за саботажа. В главата ми се е запечатала рисунка, изобразяваща някакви хора, които хвърлят дървени обувки по големи машини. Под картинката пишеше, че думата "саботаж" всъщност е измислена заради бунтовете на заводските работници, останали без работа покрай навлизането на техниката в тяхната област. Те се опитвали да извадят машините от употреба, за да могат да си върнат занаята и да могат да изхранват семействата си.

Сега, дали те наистина са хвърляли сабо по машините си, дали думата "саботаж" идва от това, не е ясно. Възможно е това да е била просто забавна хрумка на илюстратора на "Удивително, нали...", но въпреки всичко това не пречи да е едно от нещата, които са останали в спомените ми от тази книжка. 

Беше хубава книжка, чудя се дали някой не я притежава все още и дали не бих могла да я разгледам... Моето копие съм загубила преди години.

8 коментара:

  1. да да това беше една страхотна книжка и аз си спомням но я нямам, за съжаление

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не съм я чела тази книжка, нито съм я имала, но мисля, че добре са обяснили произхода на думата "саботаж". Звучи френски и произлиза от там. На английски думата звучи по същия начин, но всички знаем, че английският език произлиза от френския.

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, интересно наистина дали идва от там. Може би трябва да се проследи историята на първия съботаж...

    ОтговорИзтриване
  4. Да тази детска енциклопедия на име "Удивително, нали..." е много хубава книжка. Но не съм сигурна, че думата саботаж идва от това.

    ОтговорИзтриване
  5. Играта е много интересна поздравления за идеята, тук мисля, че ще има доста голяма реализация и желаещи.Думата "Саботаж" е добро предложение , наистина ми е странно от къде точно идва тя, трябва и аз да се поровя малко из интернета или по старите книжки.Да използваш многоточие в заглавие както казваш е малко странно, но пък по този начин показваш, че само с едно заглавие не можеш да обхванеш всичко, което искаш да кажеш и така те кара да прочетеш цялата творба.

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно обяснение на думата саботаж. Може би наистина е така, въпреки че звучи малко наивно, но пък знае ли човек. Все пак нямам по-добро обяснение но тази дума :)Не съм я срещала тази книга, за жалост, но ми запали интереса. Ще се опитам да я намеря. Най-малкото ще е интересна на дъщеря ми :) Даже може да използвам това обяснение на думата като порасне достатъчно, за да стигне думата до речника й.

    ОтговорИзтриване
  7. Любопитна статия, благодаря за нея.Играта е наистина интересна и съм сигурна, че ще срещне дост привърженици.Помага да ни се раздвижат малко мозъчните клетки.Пък и не е необходимо да сме постоянно на компютъра , а от време на време да проверяваме нещата.Не знам дали точно думата "саботаж" всъщност е измислена заради бунтовете на заводските работници, останали без работа покрай навлизането на техниката в тяхната област, но все пак няма как да знаем със сигурност.Научават се много факти, чрез тази игра.

    ОтговорИзтриване
  8. Книжката наистина беше хубава.Но и сега има доста качествени които подтикват към подобни игри.

    ОтговорИзтриване