2011-02-10

Сладки експерименти :)

Миналата седмица реших да си направя опит - да видя дали ще мога да издържа без захар за някакво определено време. Всеки ден си водех бележки какво се е случвало и за какво съм мислела. Ето резултата:

----------
04.02.2011
Ден първи без сладко. Мина добре, изпих два чая без да си слагам захар, единият беше безумно гаден, но другият като че ли има по-хубав вкус без добавки. Цяла вечер погледът ми се спира на течния шоколад до монитора, но съм силна!
Единственото ми "прегрешение" е, че на вечеря изпих един компот без да си давам сметка, че има захар. Осъзнах се около двайсет минути по-късно, но нямаше какво да направя. Трябва да съм по-внимателна завбъдеще!

05.02.2011
Ден втори. Събудих се с мисълта за шоколад. Добре, че цял ден имах разни разсейванки и изкушението не беше голямо. Изпих още един гаден чай без захар и изядох една ябълка и един банан*. Без последните две не знам как щях да оцелея!
Вечерта изкушението беше огромно - на масата вкъщи имаше нарязано шоколадово кексче. Устоях, макар че сега съжалявам.

06.02.2011
Ден трети. Ужас! Тази къща е пълна със сладки неща! В която и стая да отида, те сякаш ме следват и ми се присмиват! На масата в кухнята непрекъснато се материализира още и още от шоколадовия кекс, до компютъра има течен шоколад, а Оля донесе кока-кола и после забрави да си я вземе.
Капани навсякъде! Аз обаче съм силна и устоявам.
(днес спасението ми се яви във вида на няколко кивита)

07.02.2011
Ден четвърти. Днес по едно време положението беше критично. Спохождаха ме мисли от рода на "Ама хайде, една хапка/една лъжичка/един бонбон нищо не значи, дори няма да го усетя". Издържах, с цената на много жертви и един спасителен банан.
По едно време трябваше непрекъснато да хрупам нещо, за да се отвличам от мисълта за сладко. Скрих течния шоколад далеч от очите си. 

08.02.2011
Ден пети. Почти без изкушения. Сутринта безпроблемно отказах гофрета с мед, затова пък изядох два банана и половина (последния почти насила, но го бях почнала и не можех да го оставя неизяден).
Вечерта бях в емоционална дупка, но въпреки това не се възползвах от запасите си за спешни случаи! Силно се съмнявам, че щяха да ми подобрят настроението.
П.П. Само още два дни! :)

09.02.2011
Ден предпоследен. Всичко е наред, макар че почти през цялото време мисля за шоколад. Добре, че мама не донесе някакви бонбони от снощния концерт, защото щях да ги нагъна от страх да не свършат преди да съм се добрала до тях. Тате ми донесе стафиди. Складирах и тях при запасите си. Хапнах ябълки вместо тях.
Изобщо, не е толкова ужасно като първите дни, но пак е гадно да не можеш да ядеш каквото ти се иска. Потискащо някакси.

10.02.2011
Успях! Изкарах седем дни без захар!
Е, почти. Днес изпих инцидентно един сладък чай. От машина. Някой шегаджия сменил надписите "без захар" и "с повече захар" и докато се усетя, вече беше късно. Затова пък повечето захар остана на дъното, тъй че щетите не са чак толкова големи. През остатъка от деня дори не съм си и помислила за сладко!
Утре обаче първото нещо, което ще направя, е да изям поне една палачинка с шоколад и банани!

----------
Каква е ПОУКАТА от целия този експеримент?
Че мога всичко да постигна ако си наумя :)
Жалко, че си наумявам все някакви глупости, а не важни неща...

----------
*разбира се, където пиша "изядох една ябълка", това не означава, че цял ден съм изкарала на нея :) ядях си нормално, просто тук описвам с какво съм замествала захарта.

6 коментара:

  1. Абе... не че искам да те разочаровам, ама кой те излъга, че в плодовете няма захар?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз знам, че има :)
    Но също така знам, че това е т.нар. "полезна" захар :)
    Моята цел беше да се огранича от другата, "вредната" захар, ако разбираш какво искам да кажа :P

    ОтговорИзтриване
  3. Ми да, ама това дето фруктозата е полезна, а захарозата вредна, е доста относително и в този му вид звучи не много вярно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Във всички случаи е по-добре да се ядат плодове, отколкото шоколад и захарни неща :)
    Може и да не разбирам кой знае колко от полезно хранене, но поне това знам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мели, като те четох, осъзнах, че у нас единственото сладко нещо складирано, е буркан кафява захар, и пакет стафиди. Мисля, че ще ти е по-добре експериментът, ако нямаш шоколади до монитора и кексове на масата и т.н., ще ти бъде по-лесно :)

    Основен принцип на полезното хранене - това, което си решила да не ядеш, не трябва да ти влиза в къщата през пазарската чанта изобщо (за някои хора са мазнини, за други хляб, за трети шоколад).

    (comments не щат да ми се показват през Chrome)

    ОтговорИзтриване
  6. Хех, кой е казал, че трябва да ми бъде лесно? Аз напротив, много се радвах на всички сладки неща, които ме заобикаляха, защото пренебрегвайки или отказвайки да ги ям, се чувствах наистина по-силна :P Някакси постижението е по-голямо така ;)

    ОтговорИзтриване