2008-12-19

За феите, вярата и глобалното затопляне

Вярвате ли във феи?

Миналата седмица гледах филма "Камбанка" ('Tinker Bell'). Това е една очарователна приказка, въпреки че не мога да си обясня защо ми хареса толкова - нито е ужасно оригинална, нито неочаквана. Може би просто понякога имам нужда от нещо такова за разтоварване. Нещо спокойно, мило - нещо, което да ме накара да се усмихна ей-така, по детски.

Няколко дни след тези усмивки седях в един автобус и си мислех за зимата и за това как тази година тя сякаш изобщо не дойде. Спомних си как в "Камбанка" феите правеха смяната на сезоните и колко се ужасиха, когато решиха, че няма да могат да доведат пролетта навреме. "Не става така! - казваха те. - Ако снегът не се стопи, семената няма да поникнат, плодовете няма да узреят през лятото и през есента няма да има никаква реколта!... Равновесието на природата ще се наруши!"

Тогава се замислих - ами ако феите наистина управляват сезоните? Нима щяха да позволят зимата да не дойде тази година?
И после - ами ако не могат да я доведат? Ами ако няма достатъчно феи, които да моделират всички снежинки, да оформят всички висулки и т.н.?
А накрая - ами ако точно това е и причината за така обсъжданото от всички глобално затопляне? Ами ако всички феи, които някога ги е имало, сега ги няма и природата е оставена на произвола на съдбата?

Вярвате ли във феи? Защото в "Питър Пан" феите умират, когато някой не вярва в тях.

Почти всеки ден питам децата на работа в какво вярват. И всеки път се ужасявам, когато някое от тях ми каже, че няма Дядо Коледа или приказни същества, че всичко е измама и че то "вече е голямо за тези неща". Не е ли шокиращо това, че децата на една толкова крехка, невинна възраст, са вече заразени с нашия прагматизъм и песимизъм? Че мислят предимно за "паричките", какво могат да си купят с тях и какво не? Че въображението им е закърняло до степен нищо повече да не ги учудва или вдъхновява?

Не е ли ужасно тъжно това, че нашите деца не вярват във феи? Че ние самите не го правим?

7 коментара:

  1. не е тъжно мел, нямаме нужда от лъжи. Ако повече хора ценяха истината, нямаше и да ни трябват феи (:

    ОтговорИзтриване
  2. None, истината драматично няма нищо общо с това....

    Мел, има феи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Защото понякога истината просто не ни задоволява.

    Феите са сред нас. Милички и добри, и сладки. А още има и закачливи таласъми, страховити караконджоли, упорити джуджета и весели елфи (били те добри и милички или лоооши и покварени : )
    Е, да, има и една огромна маса от измъчени, сиви и ужасно смешни и окаяни същества, които понякога се усещат, че повече щастие за себе си ще доставят едва тогава, когато направят малко по-интересен и смислен живота на останалите.
    *усмих*

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко в живота ни съществува,само ако вярваме в него!
    Който има очи да види, вижда!
    Който има уши да чуе, чува!
    Но отвът очите и ушите са невидимите неща, които само с душата си можем да усетим.
    Аз виждам, аз чувам, аз усещам, аз вярвам, че има много други като мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам феите!Разбира се, че съществуват и се грижат за природата и за нас Ако ги нямаше градовете ни биха се превърнали в пустини,макар че и сега са толкова затруднени да поддържат равновесието в природата ни ! Трябва да сме им много благодарни, а ние дори се съмняваме в съществуването им

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам феите!Разбира се, че съществуват и се грижат за природата и за нас Ако ги нямаше градовете ни биха се превърнали в пустини,макар че и сега са толкова затруднени да поддържат равновесието в природата ни ! Трябва да сме им много благодарни, а ние дори се съмняваме в съществуването им

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам феите!Разбира се, че съществуват и се грижат за природата и за нас Ако ги нямаше градовете ни биха се превърнали в пустини,макар че и сега са толкова затруднени да поддържат равновесието в природата ни ! Трябва да сме им много благодарни, а ние дори се съмняваме в съществуването им

    ОтговорИзтриване