2016-12-11

52 сладкиша (част 11)

33. Меденки

Не мога да повярвам, че за цяла година съм направила първите си меденки чак под номер 33! Излагам се!

Съставки: 
2 яйца
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1,5 ч.л. сода за хляб
1 щипка сол
канела
5 ч.ч. брашно

Най-лесно се правят, като смесите поотделно сухите и "мокрите" съставки, след което лека-полека ги объркате заедно. Миксерът ви върши работа само в началото, после се меси на ръка. И оттук има два варианта: или разточвате полученото тесто и режете от него фигурки, или (ако не ви се занимава) просто правите топчета и ги нареждате в тавата. Мисля, че е очевидно на кой вариант съм се спряла този път :)
Пекат се на 180º за ок. 15-20 минути.

34. Кекс с парченца ябълка


Какво правиш, когато из кухнята се мотае някаква ябълка и само ти пречи да си подредиш плота?
Правиш я на кекс :)

Съставки: 
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. пр. мляко (може и с вода)
1 ч.ч. олио
2,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
настъргана портокалова кора
1 голяма ябълка
много канела

Всичко се смесва, ябълката се нарязва на малки парченца и се забърква вътре. Пече се на 180º, докато не порозовее :)

35. Ябълкови сладки (Еладора)


Такива съм правила и преди, но този път не ми се получиха толкова добре. На вкус се харесаха, разбира се, но на вид го докарваха по-скоро на курабийки, отколкото на ябълкови сладки :( 

А всеки знае, че когато очаква да хапне курабийка, а всъщност хапва нещо друго, винаги има едно такова... разочарование :-P 


Няма коментари:

Публикуване на коментар