Тази година реших, че ще поема цялото печене на Бъдни вечер и успях да се преборя с майка ми, която първоначално се чудеше дали да ме остави сама да свърша всичко. Не беше никак леко (всъшност си беше направо уморително), но поне после ядохме колачета в продължение на седмица :)
42. Колачета
Съставки:
1 кг. брашно
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
вода
Маята се разтваря в купичка с хладка вода и се изчаква да "кипне". Изсипват се около 2/3 от брашното на купчинка и се прави "кладенче", в което се изсипват захарта, солта, оцета и разтворената мая. Започва да се меси, като от време на време се добавя ту вода, ту брашно. Меси се МНОГО. ДЪЛГО. ВРЕМЕ. Целта е да стане меко тесто, което да не лепне.
Готовото тесто се оставя на топло място, покрито с кърпа за около 30-40 мин, за да втаса. След това се оформят колачетата, нареждат се в намазана с олио тава (или върху хартия за готвене, ако после ни мързи да мием тавата) и се пекат на 180º, докато не порозовеят.
43. Питка с късмети
Рецептата е същата като на содената питка, която вече съм правила, само дето този път в дебрите ѝ са заровени съкровища :)
На мен ми се падна житото, а на вас?
44. Тиквеник
Рецептата за тиквеник страшно много напомня тази за ябълков щрудел, затова за човек, който е правил първото, това би било много лесно :)
Съставки:
1 пакет готови кори за баница
1 пакет готови кори за баница
1 тиква
1 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. канела
3 с.л. захар
1 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. канела
3 с.л. захар
олио
Тиквата се сварява и настъргва. Смесва се с орехите, канелата и захарта. Намазнява се тавата и върху нея се постилат две кори за баница, намазани с олио (или с масло, ако не трябва да е постно). Върху тях се разстила част от плънката и действието се повтаря (две кори -> плънка -> две кори -> плънка), докато не свършат корите (най-отгоре тиквеникът трябва да завърши със слой кори).
Тиквеникът се поръсва с няколко супени лъжици вода и се пече във фурна на 180°. Може да го поръсите с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар