2010-10-28

Doctor Who

"He said I was brilliant and I could change the world"

Попаднах на Доктора една вечер, когато не ми се спеше и прещраквах програмите на телевизора в търсене на нещо, което хем да е интересно, хем да не е анимация. По онова време бях изгледала всички епизоди на всички анимации по обичайните канали и вече не можех да погледна "Disney Channel" или "Cartoon Network" без да ми се догади. 

Това, което видях по AXN SciFi, беше странно. Някаква жена говореше по телефона и разказваше за сградата, която беше на заден фон. А над сградата беше надвиснал буреносен облак - също както в анимационните филми облак надвисва над героите, които са в лошо настроение или някой им е направил магия.

Естествено, при такова необикновено нещо оставането ми на този канал беше гарантирано, още повече че епизодът продължи все толкова интересно. Имаше извънземни, имаше пътуване до Луната. Имаше човек, който се представя като "Доктора". 

"Кой доктор?" 
"Просто Доктора."

И той беше странен. Имаше две сърца. Знаеше всичко. Спаси света. Накрая жената, Марта Джоунс, тръгна с него в необичайния му кораб и двамата започнаха пътешествието си през Времето и Пространството.

Отначало не гледах сериала редовно. Просто понякога попадах на него и се втренчвах в телевизора чак до финалните надписи. Винаги беше интересно, дори когато го включиш по средата на епизода! По едно време започнах да следя в колко часа го пускат и се опитвах винаги да съм на линия в уреченото време. Поисках да го гледам отначало и така започна моето пътешествие във вселената на Doctor Who. 

Оказа се, че историята изобщо не е започнала с този Доктор, който виждах аз всеки вторник и четвъртък от малкия екран. Сериалът бил излъчен за пръв път през 1963г., бил черно-бял, много различен. И всъщност има единадесет Доктора. Той... ъъ... регенерира по някакъв начин. Още не съм гледала епизод, в който да го прави и не знам как се случва.


Накратко, за сюжета.
Доктора е последният представител на раса, наричана "Господари на времето". Той е на 903 години, пътува из времето и пространството, помага на другите раси и преживява най-различни приключения. Тhe TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space), или ВОИК (Времеви и Относителни Измерения в Космоса), както са го превели на български, е неговият кораб. Отвън той изглежда като синя полицейска будка, от тези, които човек може да види в Англия, но отвътре е много по-просторен, с няколко помещения и голяма машина по средата, която всъщност извършва пътуването във времето. Враговете на Доктора варират от извънземни и роботи до обикновени хора, които са поели по разрушителен път. Спътниците му обаче са винаги хора. Той ги среща случайно, очарова ги и те избират да тръгнат с него, споделяйки живота и скитанията му със завиден ентусиазъм. И въпреки че пътуването с ВОИК почти винаги ги отвежда до места, където съществува опасност за живота им, те всички се хвърлят в тях с радост, защото това ги кара да се чувстват, живи, важни, истински.



Защо го харесвам толкова ли?
Доктора е прекрасен. Той има една необяснима вяра в хората и в положителния завършек на всяка история. Въпреки че животът и околните са го разочаровали отново и отново, той всеки път започва със свежи сили, вярвайки, че може да спаси света.

Освен това го е Грижа. За теб, за всички. Дори за враговете му. Не го интересува дали си добър или лош, не го интересува какво си правил или не си. До самия край ще бъде до теб и ще се опита да ти помогне.

В Доктора има нещо топло и близко, като... ами като Дом. Кара те да се чувстваш правилно. Дава ти увереност, оптимизъм, надежда. И когато се усмихва, няма как да не се усмихнеш с него!

От друга страна, няма нищо на света, което може да се сравни с тъгата му. Та той е сам, последен от вида си. Няма никой, който да го разбере, никой, който да може да бъде с него завинаги. Всички, дори и най-скъпите му хора, го напускат по един или друг начин. И въпреки че той продължава напред всеки път, тъгата отеква дълбоко в сърцето му.


Обичам да си представям какво бих направила ако някой ден ВОИК спре пред мен и от него излезе Доктора. Ще го прегърна и ще му кажа, че всичко ще бъде наред. И много искам наистина да бъде!

2 коментара:

  1. О, ако знаех, че не си го открила досега, отдавна да съм ти го препоръчала :). Мислех си, че съм разказвала за него на всички, но явно имам пропуски...
    Открихме го, някъде около възобновяването на сериала - с деветия Доктор. И оттогава насам едва дочаквам новия сезон.
    А колко пъти се оглеждам за ТАРДИС... :)))
    Изгледай новите сезони от начало. Вярно, че епизодите не са съвсем свързани, но има е добре да се гледат последователно. Има серии, които бих гледала отново , и отново :). Тези, в които сценарист е Стивън Мофат.
    Много пъти са ме питали: "Какво толкова му намираш на този Доктор?", а аз така и не мога да разбера - не виждат ли всичко това, което си описала по-горе...

    ОтговорИзтриване
  2. А Доктора ми стоя на десктопа доста дълго време, сега съм го заменила временно с ТАРДИС :).

    ОтговорИзтриване